Werkgever: zo motiveer jij je medewerkers!

Je organisatie verbetert, ontwikkelt en vernieuwt zichzelf continu. Gemotiveerde medewerkers zijn onmisbaar in dit proces. Hoe meer plezier ze hebben in hun werk, hoe beter ze presteren. Reden genoeg dus om het beste uit je werknemers te halen!

Wat de voordelen zijn van gemotiveerde werknemers? Ze zijn bereid om: collega’s te helpen, zich in te zetten voor de klant, kritisch te zijn op eigen prestaties, bij te dragen aan een positieve werksfeer én zich in te zetten voor het succes van de organisatie. Ook is het ziekteverzuim lager. En zo haal jij het beste uit je werknemers:

Pas de manier van motiveren aan per medewerker motivatie
Als werkgever is het belangrijk om te weten wat iemand motiveert. Medewerkers hebben drijfveren op verschillende niveau’s. Denk aan persoonlijke ontwikkeling of maatschappelijke vraagstukken. Medewerkers zetten zich voor honderd procent in als een onderwerp hun persoonlijk raakt. Willen je medewerkers zich persoonlijk ontwikkelen? Bied dan cursussen aan. Pas je manier van motiveren aan op de persoonlijke drijfveren.

Luister écht naar je medewerkers
Het lijkt vanzelfsprekend, maar luister écht naar wat iemand te zeggen heeft. Bij een loopbaan- of functioneringsgesprek ontdek jij wat je personeel motiveert. Bied de mogelijkheid om door te groeien naar andere functies. Vraag naar de toekomstplannen van je medewerkers. Geef uitdagende taken die aansluiten bij de gewenste functie.

Toon je waardering
Laat zien dat je de bijdrage van je werknemers waardeert. Het bereiken van de doelen zal niet altijd makkelijk zijn. Geef daarom niet alleen bij het eindresultaat, maar ook tijdens het proces complimenten. Of bedank in de vorm van salarisverhoging, bonussen of betere secundaire arbeidsvoorwaarden. Laat je medewerkers elkaar positief coachen voor een positieve werksfeer.

Denk niet in taken, maar in verantwoordelijkheden
Verwacht veel van je werknemers en daag ze uit. Door veel verantwoordelijkheid te geven, voelen medewerkers zich belangrijk. Ze maken zelf keuzes en bedenken zelf oplossingen. Verantwoordelijkheid triggert de motivatie, omdat ze direct resultaat zien van hun eigen werk. Plan tussentijdse evaluaties in. Tijdens deze gesprekken bespreek je of het werk volgens planning verloopt.

Bied een inspirerende werkplek
Creëer een inspirerende plek waar je werknemers graag willen zijn. En zorg voor ruimte waar ze samen kunnen werken. Een prettige werkomgeving verhoogt het werkplezier. Stimuleer creativiteit door afwisseling en variatie op de werkplek. Denk hierbij aan kleur, ruimte, vorm, licht, materiaalgebruik en de indeling van de werkplek. Een lichte ruimte helpt om energiek en gemotiveerd te blijven. Door een strakke ingerichte werkplek met koele kleuren verhoog je het concentratievermogen. Houten accessoires of meubels zorgen voor een zakelijke, uitnodigende uitstraling. Met een inspirerende werkplek beïnvloed jij de stemming en de productiviteit van je medewerkers.

Topvacature

Administratief medewerker m/v

Het betaalbare boekhoudkantoor om de hoek voor midden- en kleinbedrijf

Topvacatures

Belastingadviseur

Fiscaal advies rondom familievraagstukken

Vacature

Aankomend accountant met mooie toekomst mogelijkheden

Werken in een open en informele sfeer