Zo onderhandel je over een hoger salaris

Je hebt je uiterste best gedaan voor je motivatiebrief en een video-cv. Na dagenlang in spanning zitten, krijg je eindelijk het verlossende bericht: je mag op een eerste en zelfs tweede gesprek komen. En dan is het tijd voor de salarisonderhandeling. Maar hoe onderhandel je over een hoger salaris zonder dat je je potentiële werkgever afschrikt?

Onderzoek wat je waard bent
Een salaris hangt af van meerdere factoren. Zoals je leeftijd, je opleiding, je ervaring en de functie. Maar ook van de arbeidsmarkt en de mate waarin je vervangbaar bent. Vul op het internet een salariskompas in en vraag in je netwerk aan collega’s en oud-studiegenoten wat vergelijkbare posities bieden. Kortom: weet wat je waard bent, zo kom jij tot een reële salariseis.

Bepaal van tevoren je ondergrens en openingsbod
Bedenk wat voor jou belangrijk is en zet van te voren op een rijtje wat je uit de onderhandelingen wilt halen. Denk na over de ondergrens en een openingsbod. Door iets boven je gewenste salaris in te zetten, creëer je een mooie onderhandelingsruimte voor jezelf. Probeer tijdens het gesprek goed aan te voelen hoe groot de onderhandelingsruimte is en zet niet een té hoog bedrag in. Naast het salaris kun je je natuurlijk ook richten op de secundaire arbeidsvoorwaarden. Denk aan extra vakantiedagen, een mobiele telefoon, een laptop of een opleiding op kosten van je werkgever.

Toon je kwaliteit aan
Bedenk sterke argumenten en feiten waarmee jij je gewenste salaris kunt onderbouwen. Zo ga je niet alleen voor het maximum, maar creëer je ook wisselgeld. Elke werkgever weet dat kwaliteit geld kost. Zet daarom nooit te laag in, anders wek je misschien wel de indruk dat je niet zeker bent van je kwaliteiten. Verkoop jouw voordelen en de waarde die daarbij hoort.
Heb jij bijvoorbeeld bij je vorige baan een succesvolle campagne opgezet? Vertel wat je precies hebt gedaan en welke resultaten je hebt bereikt. Door alle argumenten op een rijtje te zetten en te onderbouwen met voorbeelden weet jij precies waar je het over hebt en benoem je je meerwaarde voor het bedrijf. Handig is om van tevoren in te schatten welke onderhandelingsstijl je gesprekspartner inzet. Zet alle belangen en doelstellingen van je potentiële werkgever op een rijtje en weet wanneer je moet stoppen met onderhandelen. Een goede voorbereiding is het halve werk!

Durf te onderhandelen
Komt de tegenpartij met een (te) laag salarisvoorstel? Laat je je niet meteen afschepen en durf te onderhandelen. Onderbouw je tegenbod met de voordelen die je het bedrijf te bieden hebt. Door het bod te ‘verpakken’ met sterke argumenten, leg je de focus op jouw meerwaarde voor het bedrijf. Komen jullie er samen niet over uit? Kom dan met creatieve oplossingen zoals bonusregeling. Onthoud dat je niet meteen hoeft te reageren op het bod van je werkgever. Vraag of je er even over na mag denken voordat je akkoord gaat.

Check je contract
Goed nagedacht over het salarisvoorstel? Na akkoord zet de werkgever alle gemaakte afspraken op papier. Neem je contract en de opgestelde arbeidsvoorwaarden goed door. Check of echt alle gemaakte afspraken erin staan en laat je ouders of kennissen het contract controleren. Last but not least: tijd om je contract te ondertekenen. Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

Ook op zoek naar een nieuwe baan?
Meld je aan bij Topflexer vul je wensen in en vind het werk dat bij jou past.

Topvacatures

Ervaren loodgieters en electromonteurs gezocht

Werken in een klein bedrijf waarop plezier maken voorop staat

Vacature

Aankomend accountant met mooie toekomst mogelijkheden

Werken in een open en informele sfeer

Topflexer van de maand

Michiel van Kerkhoff

Michiel net teruggekeerd uit Chili en op zoek naar een baan! Word jij zijn nieuwe werkgever?